Referenties

In de loop der jaren zijn een groot aantal bedrijven en instellingen geholpen met verandertrajecten. Soms op persoonlijk vlak, waarbij de individuele werknemer(s) een traject doorliepen en soms op een niveau waarop het de gehele organisatie aan ging. Onderstaande enkele aansprekende referenties:

Petra Wolffs , Assistant Professor, Medical Molecular Microbiologist bij Maastricht University Medical Center schreef het volgende:

Ik heb Marga Sleijser leren kennen tijdens groepsintervisie sessies georganiseerd voor de staf van onze afdeling en daarna tijdens een persoonlijk coaching traject. Zowel tijdens de intervisie als tijdens de persoonlijke coaching wist Marga direct tot de essentie van problemen door te dringen. Op een soms confronterende manier, maar altijd positief, duidelijk, respectvol en vaak met een vleugje humor, hield Marga mij een spiegel voor. Door deze aanpak vergrootte ze mijn capaciteit om zelf probleem situaties al vroeg te herkennen en direct aan te pakken en vaak te voorkomen.  En juist dit versterkte mijn eigen kracht en leidde tot een blijvend effect van de coaching!

Daarnaast bood Marga allerlei hulpmiddelen, variërend van ademhalingstechnieken tot communicatietechnieken die mij en mijn collega’s hebben geholpen bij het verbeteren van de onderlinge communicatie, het helder stellen van persoonlijke en professionele doelen en het bewaken van de balans tussen privé en werk. Meer dan eens heb ik me tijdens de coaching door Marga gerealiseerd hoe weinig deze aspecten tijdens mijn technische opleiding aan bod zijn gekomen, en hoe essentieel deze zijn voor professioneel functioneren in een leidinggevende functie.  Het is daarom zonder meer een aanrader voor een ieder die een boost aan positieve energie en constructief advies voor het verbeteren van zijn/haar inspiratie, prestatie en werkvreugde kan gebruiken!

Eef Langeveld, mede-oprichtster vrouwennetwerk Female Connection

Als gestaltcoach heb ik Marga in 2002 leren kennen waarbij de pure en vertrouwde manier van aanpak mij erg aansprak. Marga leert jezelf je eigen krachten te (her-)kennen en actief te voelen waardoor je van binnenuit gesterkt wordt. Het is geen trucje. Het is een methode om ‘je eigen sterke ik’ te herinneren. Een deel van jezelf dat je je hele leven al bij je draagt echter even was vergeten. Je raakt het naderhand dan ook niet meer kwijt maar draagt het bewust bij je met versterking van je persoonlijkheid als gevolg.

Vanuit ons vrouwennetwerk ‘Female Connection’ hebben we Marga in 2011 en 2012 gevraagd een workshop te verzorgen voor onze leden en introducés. Het netwerk bestaat sinds 2008 en is bedoeld om vrouwen via workshops, voordrachten en lezingen in contact te brengen met manieren om je eigen krachten te ontdekken, je als persoon te manifesteren en hiermee eventueel ook anderen te ondersteunen. Marga’s doelen en werkwijzen kwamen hier goed mee overeen. Marga heeft de groep het eerste jaar kennis laten maken met gestalttherapie en het tweede jaar met lichaamswerk.

Er is geen vast programma. Marga heeft, na vooroverleg, in grote lijnen de opzet gereed, echter wacht de dag en de groep af om te bezien welke aanpak het beste aansluit op de aanwezigen. Wat telkens opvalt is dat zij in korte tijd een bijzondere vertrouwde en open sfeer weet neer te zetten met, gedurende het programma, de juiste ‘ingrepen’ op de momenten dat het nodig is. Hierdoor zijn alle ingrediënten aanwezig om als deelnemer het maximale uit de training, workshop te halen. Beide keren zijn er dan ook bijzondere ervaringen opgedaan en is er veel geleerd. De reacties van de deelnemers waren dan ook ronduit enthousiast. We hopen haar nog vaker binnen onze club te mogen verwelkomen.

Dr. Yvonne van der Meer, beleidsmedewerker en subsidiewerver, Maastricht University:

Marga heeft mij op een zeer enthouasiaste en inspirerende manier laten ontdekken hoe ik mezelf nog verder kan ontwikkelen. Ik wil in mijn loopbaan veel bereiken, maar op de een of andere manier lukte het me niet om bepaalde wensen te realiseren. De gesprekken met Marga gaven me inzicht in mijn manier van denken en doen en ook inzicht in de veranderingen die nodig waren om deze patronen te doorbreken. Stap voor stap heb ik mijn aanpak aangepast, waarbij Marga mijn klankbord en adviseur was. Dit heeft mij enorm veel positieve energie en werkplezier opgeleverd. Ik kan nu doelen realiseren waarvan ik eerst alleen maar droomde.

Terugblik door de vakgroep Microbiologie o.l.v.  Professor C. Bruggeman Academisch Ziekenhuis Maastricht op de groepstraining 2010 – 2011

“Zeer knap hoe je iedereen meekreeg en hoe je ook pijnlijke zaken ter sprake bracht. Jouw aanpak was zodanig dat die door iedereen als positief werd ervaren.”

“Je hebt heel wat voorgangers gehad die het niet lang bij ons hebben uitgehouden. Je creëerde een sfeer van vertrouwen maar was wel in staat om scherpe waarnemingen te benoemen, zonder dat dit al te confronterend was. Chapeau hiervoor!”

“Iedereen was uiteindelijk zeer open over zijn/ haar verbeterpunten. Ik had dit niet verwacht. Je hebt iets bereikt wat je voorganger-coaches niet is gelukt.”

Dhr. Marcel Wijnants, Vivre (Wonen/Welzijn/Zorg), Directeur Locatie Appelgaard te Margraten:

“Marga, je hebt van de stiefdochter Appelgaard de eerste huwbare dochter gemaakt. Geweldig. Dank je wel.”

“Samen met Marga sta ik stil bij de negatieve zaken en zoeken we naar het aandeel van mezelf in het proces. Vervolgens maakt ze de krachten los in mezelf om de negatieve belevingen naar de toekomst te voorkomen. Zowel in de individuele begeleiding van medewerkers alsook bij groepsbegeleiding van organisatiedelen weet Marga, in de nodige veiligheid en geborgenheid, de gestelde doelen te bereiken. Het bereiken van deze doelen vraagt uiteraard de nodige veranderingsbereidheid en de wil om met weerstanden om te gaan. Marga ondersteunt hierbij en helpt je zoeken naar de weg die bij je past.”

“Bij Marga heb ik ervaren, dat ik en mijn situatie uniek zijn. Met de nodige discretie en aan de hand van duidelijke afspraken gaat ze voortvarend te werk. De gespreksdoelen heb ik steeds zelf kunnen bepalen. Maar in de open communicatie raakt Marga de drijfveren van de aangedragen gespreksdoelen.”

Dhr. M. Scheepers, Directeur Administratief Service Centrum van de Universiteit Maastricht:

“Marga Sleijser heeft zowel een rol gespeeld bij de voorbereiding van het traject alsmede natuurlijk de belangrijkste rol; die van coach. Ze heeft dit op een volgens de deelnemers prettige, veilige, resultaat en praktijkgerichte manier gedaan waarbij ze ondanks de nodige confrontaties op een prima manier in contact is gebleven met haar cliënten. Een echte vakvrouw op dit gebied.”

“Door de openheid waarin een ieder in dit traject staat, het delen van elkaars talenten, maar ook van elkaars zwakke punten is er een verbondenheid ontstaan, waarin iedereen zijn rol vervult vanuit een gelijkwaardige basishouding. Treffend zei een van de deelnemers dat het traject de muren tussen medewerkers onderling geslecht had.”

Enkele bedrijven en organisaties die reeds met positief resultaat gebruik hebben gemaakt van de expertise van Marga Sleijser zijn:

  • DSM
  • NedCar
  • Univeriteit Maastricht
  • Diverse Arbo-diensten
  • Diverse outplacement- en reïntegratiebureaus
  • Kinderdagverblijven
  • Zorginstellngen
  • Jeugdzorg
  • Justitie